Descriere
In prezent am ajuns sa acumulam foarte multe cunostinte teoretice, sa fim de-a dreptul “suprasaturati de teorie”. Dar cand vine momentul de a transpune cunostintele teoretice in practica, de regula intampinam probleme. Pentru ca nu stim ce sa alegem din noianul de cunostinte teoretice de care dispunem.
“- O.K., in general stiu cam ce s-ar putea face intr-un astfel de caz. Dar eu ce strategie terapeutica selectez? Si cum o pun in aplicare? Si cand intervin? Si ce folosesc?…”
Obiectiv: Umplerea golului intre acumularea de cunostinte teoretice (frecvent contradictorii) si aplicarea lor in practica zilnica.
Invatam separat diverse tehnici terapeutice. Dar oare toate au aceeasi relevanta clinica? Si oare pot fi ele combinate in practica zilnica? Intotdeauna? Si cum procedam? Si in ce ordine le folosim astfel incat sa ne ajute, nu sa ne incurce?
“- Oare pentru rezolvarea acestui caz clinic pot asocia aceasta cu aceea? Si cu ce altceva? Si in etapa urmatoare ce mai fac?...”
Obiectiv: Modalitatea de a selecta si de a combina diferite notiuni teoretice si strategii terapeutice (deseori prezentate si insusite separat) in rezolvarea unui caz particular.
In prezent suntem de-a dreptul coplesiti de multitudinea de produse, instrumente, materiale, dispozitive etc. Si numarul lor continua sa creasca permanent. Ce sa alegi din toate acestea in practica zilnica? Si oare intotdeauna un produs nou lansat pe piata este superior unuia testat/verificat de mai multi ani? In ce priveste eficienta clinica a acestor produse, cat e adevar si cat e… reclama?
“- Oare tot ce se promoveaza este chiar atat de super-eficient pe cat mi se spune? Si o fi chiar total lipsit de dezavantaje? Oare chiar in toate cazurile functioneaza? … In definitiv, oare tot ce zboara se mananca?... Dar daca…?”
Obiectiv: Selectia produselor (si implicit a tehnicilor) de utilizat adaptata cazului clinic versus “Hai s-o incerc si pe asta, ca tot e promovata/laudata…”
Judecand din perspectiva pacientilor, cel mai bun medic este cel care reuseste sa le rezolve problema cu minimum de greseli. Mai putin conteaza ca (uneori) suntem capabili sa facem “minunatii”, mai important este sa evitam erorile. In definitiv, regula de aur este: “Primum non nocere!” nu-i asa? In plus, este preferabil sa previi decat sa tratezi o complicatie! Pana la urma, mai putin conteaza ce stim sa facem si mai mult conteaza ce stim sa evitam!...
“- Oops!… Si acum ce ma fac?...”
Obiectiv: Accentuarea aspectelor de maxima importanta care trebuiesc avute in vedere pentru a evita/diminua accidentele, complicatiile si esecurile in tratamentele implanto-protetice.